Peskanje platišč – obnovitev in zaščita vaših platišč

Platišča avtomobila so pogosto izpostavljena različnim vremenskim razmeram in obrabi na cesti. Vzdrževanje njihovega videza in funkcionalnosti je ključnega pomena za varno in udobno vožnjo ter estetski videz vašega vozila. Eden od najučinkovitejših načinov za obnovo platišč in odstranjevanje korozije je peskanje. V tem članku bomo raziskali postopek peskanja platišč v komori, tehnologijo za tovrstno storitev, uporabo peskalnih sredstev ter kako peskanje koristi tako aluminijastim kot tudi kovinskim platiščem.

Peskanje platišč - obnovitev in zaščita vaših platišč

Peskanje platišč v komori

Peskanje platišč je postopek, pri katerem se s pomočjo abrazivnih materialov, kot so jekleni sekanci, korund, aluminijev oksid, steklene perle, soda bikarbona ali orehove lupine, odstranjujejo umazanija, rja, barva in korozija s površine platišča. Ta postopek se izvaja v posebni peskalni komori, kjer je ključnega pomena izbira pravega peskalnega sredstva glede na stanje platišča in vrsto materiala.

Tehnologija peskanja platišč

Postopek peskanja platišč se izvaja s pomočjo tlačnega lonca, ki združuje stisnjen zrak in izbrano peskalno sredstvo. S temi sestavinami se ustvari visokotlačna mešanica, ki se skozi posebno šobo izstreljuje proti platišču. Visokotlačna curka abrazivnih materialov nato očisti površino platišča, odstranjuje vso nečistočo in rjo ter pripravlja platišče za nadaljnje postopke, kot je prašno lakiranje.

Peskanje platišč - obnovitev in zaščita vaših platišč, peskanje, platišla, obnova platišč

Peskanje aluminijastih in kovinskih platišč

Postopek peskanja je enako učinkovit tako za aluminijasta kot tudi kovinska platišča. Pri aluminijastih platiščih je ključno, da se izbere pravo peskalno sredstvo, ki bo odstranilo umazanijo, vendar hkrati ne bo povzročilo poškodb ali madežev na površini aluminija. Pri kovinskih platiščih pa je peskanje še posebej pomembno za odstranitev rje in korozije ter pripravo površine za nadaljnje premaze ali barvanje.

Materiali za peskanje platišč

Kot smo že omenili, se za peskanje platišč uporabljajo različni abrazivni materiali. Izbor materiala je odvisen od več dejavnikov, vključno s stanjem platišča, vrsto materiala, ki ga želite obdelati, in želenimi rezultati.

Peskanje platišč - obnovitev in zaščita vaših platišč

Tu so nekateri najpogosteje uporabljeni materiali:

 • Jekleni sekanci: Uporabljajo se za bolj trda in odporna kovinska platišča.
 • Korund: Primeren za občutljivejše materiale, kot so aluminijasta platišča.
 • Aluminijev oksid: Priljubljena izbira za obnovo aluminijastih platišč.
 • Steklene perle: Uporabljajo se za fine površine, kjer je potreben sijaj in gladka tekstura.
 • Soda bikarbona: Neagresivna možnost za občutljivejše materiale, ki ne povzroča prask ali poškodb.
 • Orehove lupine: Okolju prijazna alternativa za manjše projekte.

Prednosti peskanja platišč

Peskanje platišč prinaša številne prednosti:

 1. Odstranitev korozije: Učinkovito odstrani korozijo in rjo s površine platišča.
 2. Povečanje varnosti: Platišča ostanejo trdna in varna za vožnjo.
 3. Estetska izboljšava: Površina platišča postane bolj gladka in privlačna.
 4. Priprava za premaze: Pripravi platišča za nadaljnje premaze, kot je prašno lakiranje.
 5. Podaljšanje življenjske dobe: Z odstranitvijo nečistoč se podaljša življenjska doba platišča.

Peskanje platišč - obnovitev in zaščita vaših platišč, peskanje, platišla, obnova platišč

Pri Avtomojstru vam nidimo – 10 % popust na vse obnove platišč!

Peskanje platišč je ključni postopek za obnovitev in zaščito vaših platišč. Z izbiro pravih abrazivnih materialov in uporabo ustrezne tehnologije lahko dosežete odlične rezultate. Pri nas uporabljamo le vrhunske materiale in izkušeno osebje, ki bo poskrbelo za vaša platišča, da bodo videti kot nova in bodo varna za vožnjo. Za več informacij o naših storitvah peskanja platišč nas kontaktirajte, in z veseljem vam bomo svetovali in pomagali do popolnega videza in funkcionalnosti vaših platišč.