Kako izbrati prave pnevmatike za električne avtomobile

Pri menjavi pnevmatik na električnem vozilu je ključno razumeti razlike med pnevmatikami za električne avtomobile in tistimi, ki so zasnovane za vozila z notranjim zgorevanjem. V članku bomo odkrili, kakšno delo se skriva za pnevmatikami za električne avtomobile in poudarili, da so te pnevmatike zasnovane posebej za izkoristek prednosti električnih vozil. Poglejmo, kako se pnevmatike za električne avtomobile razlikujejo od tistih za avtomobile z notranjim izgorevanjem.

FOTO: Michelin

Električna vozila in vozila z notranjim zgorevanjem se na prvi pogled morda zdijo enaka, včasih so celo opremljena z enakimi pnevmatikami. Vendar pa proizvajalci, kot je Michelin, razvijajo posebne pnevmatike, ki so namenjene izključno električnim avtomobilom. Medtem ko so za električna vozila primerni kateri koli pnevmatik iz njihovega programa, sta posebej zasnovana pnevmatika MICHELIN Pilot Sport EV in MICHELIN e.Primacy, ki maksimirata prednosti električnih avtomobilov.

Pnevmatike za električne avtomobile so načrtovane drugače

Pnevmatike, zasnovane posebej za električna vozila, so optimizirane za doseg baterije in ohranjanje tišine v kabini. Pri električnih vozilih je dosežena 100 % moč takoj po pritisku na plin, kar povzroči intenzivnejši prenos teže v primerjavi z vozili z notranjim izgorevanjem. Zaradi teh razlik v obnašanju vozil so pnevmatike za električne avtomobile načrtovane drugače, da zagotavljajo optimalno zmogljivost električnih vozil, ob ohranjanju visoke ravni varnosti in užitka v vožnji.

FOTO: Michelin

Poleg tega se pnevmatike za električne avtomobile ne morejo obravnavati enako za vse vrste avtomobilov. Kot pri vozilih z notranjim izgorevanjem je tudi pri električnih vozilih izbira pnevmatik odvisna od namena uporabe avtomobila. Na primer, pnevmatike za športna električna vozila morajo združevati posebne lastnosti električnega pogona s potrebami po natančnosti in odzivnosti vožnje.

MICHELIN Pilot Sport EV in MICHELIN e.Primacy

Pri električnih športnih avtomobilih je izziv doseči natančno ravnovesje med nadzorom in avtonomijo baterije, ki se zmanjša zaradi dodatne mase baterije. Pnevmatika MICHELIN Pilot Sport EV je inovativna rešitev za ta izziv, saj ponuja povečano togost v ovinkih, kompenzira povečano maso in omogoča 60 km dodatnega dosega ter zmanjšuje raven hrupa za 20 %.

FOTO: Michelin

Pri mestnih avtomobilih in vozilih srednjega razreda pa se priporočajo pnevmatike MICHELIN e.Primacy, prve okolju prijazne pnevmatike Michelin. Te pnevmatike povečajo doseg baterije do 7 % in kljub temu zagotavljajo visoko raven varnosti, oprijema na mokri podlagi ter dolgo življenjsko dobo.

FOTO: Michelin

Izbira pravih pnevmatik je ključnega pomena za optimalno izkoriščanje prednosti električnih avtomobilov. Michelin ponuja širok nabor pnevmatik, ki so posebej zasnovane za električna vozila, pri čemer sodelujejo tudi s proizvajalci električnih avtomobilov, kot so Mercedes-AMG, Porsche in Tesla. Pravilno izbrana pnevmatika lahko znatno izboljša doseg, varnost in užitek v vožnji vašega električnega avtomobila.

Povzeto po: https://www.michelin.si/auto/nasveti/ev-vodnik/pnevmatike-za-elektricne-avtomobile