Kako izbrati pnevmatike za avtodom?

Naj bodo počitnice z avtodomom varne

Ne glede na to, ali iščete priložnostni oddih ali ste pravi ljubitelj preživljanja prostega časa v avtodomu, se morda sprašujete, katere pnevmatike za avtodom bi morali uporabljati in kako v pnevmatikah uravnavati tlak, da bo vožnja varna. Po strokovnih nasvetih Michelin Slovenija, smo po njihovih nasvetih pripravili novico.

Katere pnevmatike izbrati za vaš avtodom, je odvisno od vrste vozila, ki ga imate. Obstajajo štirje glavni tipi avtodomov, in sicer predelan kombi kot avtodom, običajen, kot avtobus izdelan avtodom, nizkoprofilni avtodom in avtodom razreda A.

Kako izbrati pnevmatike za avtodom, avtom

Predelan kombi kot avtodom:

Predelan kombi kot avtodom je najpreprostejša različica, kjer je streho mogoče dvigniti za namestitev ležišča. Nekateri primeri vključujejo modele Adria Twin Plus 600 SPB, Globe-Traveller Voyager XS in Adria Twin Supreme. Za te avtodome priporočamo uporabo pnevmatik z oznako C.

Običajen, kot avtobus izdelan avtodom:

Običajen, kot avtobus izdelan avtodom je nekoliko višji od drugih avtodomov, zaznamuje pa ga previs nad voznikovo kabino, kot je primer na modelih Ford Transit ali Iveco Daily. Pri teh avtodomih priporočamo pnevmatike z oznako CP.

Nizkoprofilni avtodom:

Nizkoprofilni avtodom je lažja različica običajnega, kot avtobus izdelanega avtodoma in nima spalnega prostora nad kabino. Priljubljeni modeli, kot so Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G in Chausson Titanium 640, spadajo v to kategorijo. Tudi za te avtodome priporočamo pnevmatike z oznako CP.

Kako izbrati pnevmatike za avtodom

Avtodom razreda A je bolj prostoren in udoben, z lastno spalnico zadaj in visokokakovostno opremo. Modeli, kot so Dethleffs Pulse I 7051 DBM, Carthago S Plus 64 in Hymer B-Klasse ModernComfort, spadajo v to razred. Pri teh avtodomih prav tako priporočamo uporabo pnevmatik z oznako CP.

Zakaj so za težke avtodome priporočene pnevmatike CP?

Če imate običajen, kot avtobus izdelan avtodom, nizkoprofilni avtodom ali avtodom razreda A, zmogljivost pnevmatik z oznako C morda ne bo zadoščala. Zato priporočamo uporabo pnevmatik z oznako CP, ki so posebej zasnovane za težke avtodome. Te pnevmatike imajo višji indeks nosilnosti, jih je mogoče napolniti z višjim tlakom in imajo ojačano karkaso. Avtodomi imajo na splošno veliko lastno maso, ki ji je dodana še masa potovalne opreme, in imajo visoko težišče ter dodatne obremenitve, ki lahko neenakomerno vplivajo na pnevmatike. Zato so pnevmatike z oznako CP bolj primerne za te funkcije kot pnevmatike z oznako C.

Kako izbrati pnevmatike za avtodom

Tlak v pnevmatikah avtodoma:

Za zagotovitev varnosti in stabilnosti vozila je pomembno, da so pnevmatike vašega avtodoma pravilno napolnjene s tlakom. Prostornina in zračni tlak v pnevmatikah določata obremenitev, ki jo lahko prenesejo. Pnevmatike z oznako CP delujejo pri višjem tlaku kot pnevmatike z oznako C, kar omogoča boljšo vodljivost in večjo odpornost na značilne obremenitve velikih avtodomov. Priporočeni tlak za pnevmatike CP na zadnji osi je 5,5 bara (80 psi) ob upoštevanju najvišje nosilnosti pnevmatike, medtem ko na sprednji osi upoštevajte proizvajalčeva priporočila za polnjenje s tlakom, navedena na vozilu in/ali v priročniku za vozilo. Tlak v pnevmatikah je treba preverjati in po potrebi prilagajati mesečno in pred daljšimi potovanji.

Priporočila za parkiranje avtodoma:

Pred daljšim obdobjem parkiranja je pomembno poskrbeti za ustrezno vzdrževanje stanja in varnosti pnevmatik:

  • Prepričajte se, da so pnevmatike pravilno napolnjene do priporočenega tlaka.
  • Če je mogoče, zaščitite pnevmatike pred izpostavljenostjo soncu, saj UV in toplota pospešujeta prezgodnje staranje pnevmatik.
  • Idealno je zaščititi pnevmatike pred stikom s hladnimi, vlažnimi tlemi tako, da vozilo postavite na stojala.
  • Pred uporabo vozila preverite stanje pnevmatik in ustrezno prilagodite tlak.

Kako izbrati pnevmatike za avtodom

Pnevmatike za celoletno uporabo:

Če želite voziti vaš avtodom vse leto varno in brez sezonskih omejitev, je najboljša izbira celoletna pnevmatika. Pnevmatika MICHELIN CrossClimate Camping je odlična izbira, saj ima certifikat 3PMSF, ki ji omogoča odlične zmogljivosti pozimi (do 7°C pod ničlo) na mokrih in zasneženih cestah, pa tudi poleti na suhih cestah. Njena robustna zasnova in oprijem omogočata brezskrbno vožnjo po različnih podlagah, vključno s travo, gramozom, peskom ali blatom. Ta pnevmatika, ki ima oznako CP, je posebej zasnovana za prevoz težkih tovorov, vključno z najtežjimi avtodomi, in je odlična izbira za vaše vozilo.