Izbira najbolj zanesljivega vozila za brezskrbno vožnjo

Nakup novega avtomobila

Fotografije v članku so simbolične.

Ko gre za nakup novega avtomobila, je zanesljivost eden ključnih dejavnikov, ki ga moramo upoštevati. Želimo si vozila, ki nam bo zvesto služilo brez nepotrebnih težav. Nedavna raziskava ADAC je razkrila najbolj zanesljive in najmanj zanesljive avtomobile na trgu, in sicer na podlagi povprečnega števila okvar, ki so povzročile težave na cesti in zahtevale pomoč.

Med vključenimi 155 najpogostejšimi modeli avtomobilov 20 priznanih proizvajalcev, ki vključujejo tudi električne avtomobile, so se električni avtomobili izkazali za najbolj zanesljive na cesti. Vendar pa se pojavlja izziv v obliki baterije, ki je pogosto vzrok za težave.

avtomojster

Glavni vzroki okvar

Baterija je postala glavni vzrok za okvare avtomobilov, kar je razumljivo glede na njeno pomembno vlogo pri zagotavljanju energije. Čeprav se morda zdi presenetljivo, da so baterije vključene v statistiko okvar, so številni vozniki krivi za napake, ki privedejo do praznjenja baterije. Kljub temu pa ta kategorija ne vpliva pretirano na splošne rezultate zanesljivosti.

Po raziskavi ADAC je baterija vzrok za kar 43,2 odstotka okvar avtomobilov v letu 2022. Sledita ji motor in krmilna elektronika motorja z 23,8 odstotka, medtem ko vzroki, povezani z alternatorjem, zaganjalnikom, elektroniko in lučmi, predstavljajo 10,4 odstotka okvar. Poleg tega so se pojavile tudi druge težave, kot so težave z gumami, ključi, ključavnicami in drugi manj pogosti vzroki za klice vlečne službe.

Raziskava ADAC je zajela vse okvare med letom 2022 pri vozilih, starostih od 3 do 10 let (prva registracija med letoma 2013 in 2020). Pomembno je omeniti, da indeks zanesljivosti ADAC ne upošteva vzrokov za nujne klice, kot so prazen rezervoar za gorivo ali prazne gume.

avtomojster

Pregled najbolj in najmanj zanesljivih avtomobilov po segmentih:

Najmanjši mestni avtomobili (A-segment):

 • Najbolj zanesljivi: Suzuki Ignis, Toyota Aygo, Volkswagen Up!, Škoda Citigo, Seat Mii, Opel Karl.
 • Najmanj zanesljivi: Smart ForFour, Smart ForTwo, Fiat Panda, Fiat 500, Hyundai i10.

Mestni avtomobili in manjši terenci (B-segment):

 • Najbolj zanesljivi: Audi A1, Mini, Suzuki Vitara.
 • Najmanj zanesljivi: Renault Clio, Opel Meriva, Hyundai i20, Opel Mokka.

Kompaktni razred (C-segment):

 • Najbolj zanesljivi: Audi A3, Audi Q2, Audi Q3, BMW serije 1 in 2, BMW X1 in X2, Mini Countryman, Mercedes A in B razred, Mitsubishi Eclipse Cross, Seat Ateca, Leon, Škoda Karoq, Rapid in Scala, VW Beetle, Golf, T-Roc, Tiguan, Volvo XC40.
 • Najmanj zanesljivi: Toyota C-HR, Mercedes Citan, Renault Kangoo, Megane, Scenic.

avtomojster

Srednji razred (D-segment):

 • Najbolj zanesljivi: Audi A4, A5, Q5, BMW serije 3 in 4, BMW X5, Mercedes GLC in GLK.
 • Najmanj zanesljivi: Ford S-Max, Opel Insignia, Toyota RAV-4, Seat Alhambra.

Višji srednji razred (E-segment):

 • Najbolj zanesljivi: BMW serije 5, BMW X5, Audi A6.
 • Najmanj zanesljiv: Opel Zafira Life, Renault Traffic.

Veliki dostavniki:

 • Najbolj zanesljiv: Mercedes Sprinter.
 • Najmanj zanesljiv: Fiat Ducato.

Celoten seznam rezultatov, ki zajema vse modele v raziskavi, je na voljo na spletni strani ADAC.

Pri nakupu novega avtomobila je ključno upoštevati tudi izkušnje drugih voznikov in zanesljivost posameznega modela. Raziskava ADAC vam omogoča informirano odločitev glede najbolj zanesljivih avtomobilov na trgu. Poiščite vozilo, ki ustreza vašim potrebam, in si zagotovite brezskrbno vožnjo z zanesljivim sopotnikom na cesti.